Välkommen !!

till mina godingar Bayliez och Niilaz blogg!2 finska lapphundsgrabbar (far och son). Bor i Ljungbyholm. Här skriver vi lite då och då om vad som händer i vårat liv.

Lämna gärna ett avtryck i "Kommentarer" under respektive blogginlägg. Alltid kul att se att ni varit här hos oss!

onsdag 13 januari 2010

Testar att lära in ngt helt nytt

Ja, det håller Bayliez och jag på med- en riktig utmaning men eftersom det verkar gå åt rätt håll så vågar jag knysta lite om det här =) men en sak kan jag lova - att kommer vi i mål så ska jag berätta och fota eller filma! Det är utmanande att grubbla och testa och se hur hunden tar emot träningen, kunskapen och upplägget. Jag måste vara aktiv och engagerad hela tiden + den viktiga VILAN, annars är det sååå lätt att lära in ngt annat som gör att det blir en mega omväg till målet. Bakslag kan alltid komma men de ska vara få.... Håll tummar..

I går körde vi lite lydnad på den snöiga tomten, kl var åtta på kvällen, men ljust var det ändå. Bayliez körde jag en gång med apporten, hela momentet. Satt kvar (lätt att glömma att det kan bli tjuvstarter) fart ut och grepp och fart in. Sen lite sitt,ligg ingång, fot med stadge att hålla i apporten. 2 skick till rutan... där har jag något för de grå att fundera på... han springer förgjordat ofta till konerna. Varför??? trots target i mitten. Sen stannar han där och ser supernöjd ut =). 2:an först innan 3:an sådana är reglerna!!!

Lillis övade ingång och starter i fot, han faller lätt ut och tappar mig. Körde även flying med dragkamp med rattmuff. SKÖJ! Detta för att få igång hans engagemang och att han själv ska arbeta för det han vill ha. Några - greppa apporten blev det också, även där lite dragkamp för att få "lite på köpet" Med honom är det verkligen kvalitet före kvantitet som gäller så det gäller att ha en PLAN innan man tränar med honom. För annars kan vi göra ngt annat =) sickna motsatser de är grabbarna!

Jag har testat en spikmatta för första gången i mitt liv - den kan nog bli en favorit - jätteskönt att ligga på den (på rygg iaf). Med en filt över, och hade jag inte haft koll på klockan hade jag säkert somnat!

7 kommentarer:

Bitte sa...

Hej! Kom till dig via Anki, Rut och Kanel. Tänkte på det du skriver om att hunden "fastnar" vid kon istället för att ge sig rakt in i rutan, trots trget. Jag skulle resonerat så här: aha, target är inte ett tillräckligt starkt incitament för att gå direkt till rätt plats. Alltså får jag öka "värdet" av det hunden hittar i rutan. Och vad är mest värdefullt? Boll, kanske. Godis, alldeles säkert. Om du har en mer attraktiv belöning i rutan kan du också utnyttja det på fler sätt, t ex före tävling. Då gör du en ruta någonstans, tar med hunden dit, visar att du lägger godis/boll i rutan. Säger: titta där ligger ju godiset/bollen i rutan. Sen åker du till tävlingsplatsen och när det är dags för rutan säger du: det är godis/boll i rutan. Hunden minns, jag lovar och när du säger "Rutan" så tänker hunden "godis". Jag ör så och brukar plocka höga poäng på rutan.

Cathrine Jonsson sa...

Så sant! Kör varierat med gott i mitten - men ville köra target för att variera och slippa lära in ev nosande =) men det gick inte riktigt som planerat denna gången! Tänkte även testa gott på pinne, men det är lite fruset nu... Tack för tipsen, de behövs för att komma vidare!

Cecilia sa...

Känner igen det där med att dom är så sjukt olika. Fast det finns en charm i det också att amn får lära sig att träna hund på olika sätt. Du kan ju inte skriva A och inte resten hur nyfiken blir man inte då :)
Kram

Cathrine Jonsson sa...

Cecilia: Vet, det var inte riktigt skysst att säga A, men B kommer! Träningen gick så fantastiskt bra så var "bara" tvungen.... Sorry.

Ja det är en utmaning och utveckling att träna de olika hundarna. När man har fler av samma ras så märks det tydligt att de är individer, inte bara en ras. Så det är synd de som bestämt sig att så är det med en ras punkt slut. Och inte att de är individer inom rasen... Så är det med många eller nästan alla raser.

Anki Rut o Kanel sa...

Åh, måste bara hålla med Cecilia, man blir ju döds nyfiken på B :)
Om du har ett bra fungerande ställande, så kan du göra som Bitte föreslår, fast lägga belöningen utanför rutan (rakt fram), då kommer inte snuset eftersom du har stannat hunden innan.
En annan grej är om du lägger ut störningar på hö och vä sida (förutsätter att du kan dirigera honom på plats). Då blir det mer tydligt för hunden att det är rakt fram i mitten som gäller, oavsett.
Det som är bra här är att du får en del tips att välja mellan, något av dem kanske funkar på din kille. Annars är det bara att söka vidare....
Jag har kört med targetstick till Kanel, hon har lätt till läggande, så belöning inne i rutan gör att hon lägger sig (bra att komma ihåg inför trean). Men hur mkt framåt och ruta jag än säger så funkar det inte riktigt på ny mark om inte targeten är i rutan. Har istället börjat om och shejpar in rutan med soffträning. Dvs jag väntar ut henne helt och belönar bara mitt i rutan, inte om hon stannar vid kon. Det gick bra i dag, vi får se längre fram vad utvärderingen säger.

Marianne sa...

Kul att höra att du tränar mitt i vintern, det ger mig inspiration! Det är roligt att ha två hundar och träna med för de är verkligen individer som man får lära in på olika sätt!
Men vad är B som kommer efter A????

Anki Rut o Kanel sa...

Hahahaha, Cathrine! Nu har du stora påtryckningar här vad B är =O)

Mitt Lilla Tryne

Mitt Lilla Tryne
Niilaz